Як отримати посвідку на проживання в розвинених країнах Європи і США

Щоб довготривало проживати, займатися бізнесом або працювати за кордоном, можна вкласти кошти в економіку однією з розвинених країн, які надають вид на проживання або громадянство на підставі інвестицій.

Громадянство Австрії

Австрія підходить великим інвесторам. Громадянство цієї країни можна отримати, вклавши інвестиції в розмірі від 6 млн євро в спільне підприємство або бізнес, який створить робочі місця або сприятиме зростанню експорту.

При цьому не потрібно постійно жити в Австрії і знати німецьку мову, також не потрібно чекати довгі роки для натуралізації.

Австрійський паспорт дає можливість без віз відвідувати будь-яку країну Європи, США, а також жити в будь-якій країні ЄС, оскільки громадянство Австрії — це ще й громадянство Євросоюзу. Цей варіант підходить і тим, хто мріє влаштуватися в Швейцарії, тому що, на відміну від Австрії, отримати швейцарське громадянство складно: потрібно виконати багато умов і легально прожити в країні не менше 12 років.

ПМЖ в Великобританії

Вид на проживання у Великобританії можна отримати через інвестиції у розмірі від 1 млн фунтів стерлінгів. З них не менше 750 тис. потрібно вкласти в економіку країни, наприклад придбати державні цінні папери. Цю частину грошей можна вкладати в акції компаній, що займаються будівництвом нерухомості, а також не можна покласти на рахунок банку або інвестиційної компанії. Не дозволяється розміщувати інвестиції через офшорні фірми. На 250 тис. можна придбати нерухомість у Великобританії або покласти цю суму на рахунок в британському банку. Інвестор не має права працювати за наймом і отримувати соціальні гарантії.

Одержавши статус підприємця на один рік, бізнесмен повинен періодично звітувати про діяльність своєї фірми, щоб продовжити статус ще на три роки. Через чотири роки можна претендувати на ПМЖ, який дає право жити і працювати у Великобританії, а також відвідувати без візи всі країни Європейського союзу.

ВНП в Німеччині

З 1 серпня 2012 законодавство Німеччини спростило отримання виду на проживання для бізнесменів та інвесторів. Тепер немає необхідності влаштовувати на роботу певну кількість співробітників і немає мінімальної суми інвестицій, яка раніше становила 250 тис. євро. Але повинен бути бізнес-план, схвалений владою обраної федеральної землі. Перевага віддається інноваційним і соціально значущих проектів. Потрібно також мати необхідні засоби для ведення бізнесу. ПМП можна отримати через три-чотири роки, громадянство — ще через чотири роки. Однак доведеться відмовитися від російського паспорта.

ПМЖ в США

У США при купівлі житла на суму від 500 тис. дол. видається трирічна віза. Щоб отримати можливість залишатися в країні, потрібно витратити не менше 250 тис. з цієї суми на нерухомість для постійного проживання, а на кошти, що залишилися, можна придбати житло для здачі в оренду. При цьому вартість нерухомості потрібно сплатити одноразово і повністю; не дозволяється брати іпотечний кредит або кредит під заставу майна. Покупець повинен жити в будинку не менше 180 днів у році, при цьому потрібно оплачувати американський податок на прибуток, в тому числі на дохід, отриманий з-за кордону. Така віза не дає права на соціальні пільги і перестає діяти після продажу нерухомості.

Постійний ВНП (Green Card) можна отримати після покупки комерційної нерухомості вартістю не менше 500 тисяч дол., а також після укладення шлюбу з громадянином, або при наявності родичів в країні. Крім того, щоб отримати «грінкарту», можна відкрити в США власний бізнес. Володар ВНП може залишати країну і повертатися в будь-який час; він володіє тими ж правами, що громадяни США, крім виборчого. «Грінкарти» видається на 10 років з можливістю продовження, так що її власник може довічно залишатися в статусі постійного жителя.